Omega-3 vs. Omega-6: Kan kostholdet påvirke prostatkreft?
- 3. mars
- 1 min lesing
En spennende studie fra UCLA viser hvor viktig balansen mellom omega-3 og omega-6 kan være for menns helse.
Funn fra CAPFISH-3-studien:
Menn med tidlig prostatakreft som økte omega-3 og reduserte omega-6, opplevde 15 % nedgang i kreftcellevekst på ett år. Kontrollgruppen hadde derimot 24 % økning i kreftcellevekst.

Hva gjorde de?
Reduserte omega-6-rike matvarer som frityrstekt mat, ultraprosesserte produkter og mat med omega-6-rike frøoljer som soyaolje, solsikkeolje og maisolje.
Økte omega-3-inntaket med fet fisk (laks, makrell, sardiner), skalldyr, rogn og høykvalitets fiskeolje.

Resultatene antyder at enkle kostholdsgrep kan bidra til å bremse utviklingen av prostatakreft hos menn med tidlige stadier av diagnosen.
Viktig: I Norge er ratio omega-6/omega-3 omkring 15-20/1, mens det ideelle nivå er 1-2/1. Et overskudd av omega-6 er koplet til kronisk lavgradig inflammasjon og økt risiko for en hel rekke livsstilsrelaterte lidelser (inklusive kreft). Å forbedre denne balansen er en av de enkleste måtene å støtte helsen på!
Oppdag deilige sjømatretter i GØT-appen!
I GØT-appen finner du et utvalg av sjømatoppskrifter med laks, ørret, blåskjell og mye mer! Les mer om appen her.

Referanse:
Aronson, William J., et al. "High omega-3, low omega-6 diet with fish oil for men with prostate cancer on active surveillance: The CAPFISH-3 randomized clinical trial." Journal of Clinical Oncology (2024): JCO-24.