top of page

Omega-3 vs. Omega-6: Kan kostholdet påvirke prostatkreft?

  • 3. mars
  • 1 min lesing

 En spennende studie fra UCLA viser hvor viktig balansen mellom omega-3 og omega-6 kan være for menns helse.

 

Funn fra CAPFISH-3-studien:

Menn med tidlig prostatakreft som økte omega-3 og reduserte omega-6, opplevde 15 % nedgang i kreftcellevekst på ett år. Kontrollgruppen hadde derimot 24 % økning i kreftcellevekst.

Mann som går i naturen

Hva gjorde de?

  • Reduserte omega-6-rike matvarer som frityrstekt mat, ultraprosesserte produkter og mat med omega-6-rike frøoljer som soyaolje, solsikkeolje og maisolje.

  • Økte omega-3-inntaket med fet fisk (laks, makrell, sardiner), skalldyr, rogn og høykvalitets fiskeolje.


Blåskjell rett servert med friske urter

 

Resultatene antyder at enkle kostholdsgrep kan bidra til å bremse utviklingen av prostatakreft hos menn med tidlige stadier av diagnosen.

 

Viktig: I Norge er ratio omega-6/omega-3 omkring 15-20/1, mens det ideelle nivå er 1-2/1. Et overskudd av omega-6 er koplet til kronisk lavgradig inflammasjon og økt risiko for en hel rekke livsstilsrelaterte lidelser (inklusive kreft). Å forbedre denne balansen er en av de enkleste måtene å støtte helsen på!


Oppdag deilige sjømatretter i GØT-appen!

I GØT-appen finner du et utvalg av sjømatoppskrifter med laks, ørret, blåskjell og mye mer! Les mer om appen her.

Uttdrag med sjømatretter fra GØT Appen

 

Referanse:

  • Aronson, William J., et al. "High omega-3, low omega-6 diet with fish oil for men with prostate cancer on active surveillance: The CAPFISH-3 randomized clinical trial." Journal of Clinical Oncology (2024): JCO-24.

Skjermbilde 2025-03-03 kl. 12.27.00.png

BEGYNN DIN GØT REISE I DAG

Fra kunn kr. 84/måned

START DIN 7-DAGERS GRATIS PRØVEPERIODE:

4.2 stjerner

på App Store

8.000
Nedlastninger

INSTAGRAM

FACEBOOK

TIK TOK

SOSIALE MEDIER

Meld deg på for gode tilbud, og for å holde deg oppdatert på alt GØT!

NYHETSBREV

Sign up to receive an early bird offer, and all things GØT!

NEWSLETTER

bottom of page