top of page

DEN SKJULTE HELSETRUSSELEN I MATEN DIN - VERRE ENN SUKKER?

  • 21. feb.
  • 4 min lesing

Oppdatert: 4. mars

Vi har lenge vært opptatt av sukkerets skadelige effekt på kroppen. Men hva om det finnes en ingrediens som kan være enda verre for helsen din? Det dreier seg om en ingrediens som sniker seg inn i kostholdet vårt gjennom ultrabearbeidet mat, ferdigprodukter og til og med mange av de oljene vi tror er sunne!


Svaret ligger i linolsyre – en omega-6-fettsyre som i store mengder kan skape ubalanse i kroppen, skade tarmhelsen din og bidra til overvekt og sykdom.


Sort kopp kaffe

Hva er linolsyre, og hvorfor er det et problem?

Linolsyre er en flerumettet fettsyre som kroppen bare trenger i små mengder. Problemet er at vi i dag får i oss langt mer enn det kroppen vår er tilpasset gjennom vår lange evolusjonshistorie . Tidligere fikk vi omega-6-fettsyrer fra animalske produkter, nøtter og frø, men i dag inntar mange linolsyre i store mengder fra industrielt bearbeidede planteoljer – slik som soyaolje, solsikkeolje, maisolje og ferdigmat som inneholder slike oljer.


Slike planteoljer er billige og brukes hyppig i ferdigmat, slik som for eksempel:

  1. Friterte matvarer – pommes frites, frityrstekt kylling, vårruller

  2. Ferdiglagde sauser og dressinger – majones, aioli, bearnaisesaus, ferdigdressinger

  3. Kaker og bakverk – industrielt produserte muffins, wienerbrød, småkaker

  4. Frokostblandinger og granola – spesielt de med nøtter og frø tilsatt vegetabilske oljer

  5. Vegetar- og veganske ferdigprodukter – soyabaserte burgere, nuggets og pølser som ofte inneholder vegetabilske oljer

  6. Chips og snacks – potetgull, peanøtter ristet i olje, tortillachips, popkorn

  7. Margarin og plantebaserte smøralternativer – inneholder ofte mye omega-6-fettsyrer fra vegetabilske oljer. Se etter produkter uten oljer fra soya, solsikke og mais.

 

Fettsyresammensetningen i for eksempel kylling og svin gjenspeiles i det fôret de får. Frittgående dyr inneholder generelt mye mindre omega-6-fettsyrer enn de som får billig soya, mais eller solsikke.


Forskning viser at et høyt inntak av omega-6-fettsyrer kan bidra til betennelse, metabolsk ubalanse, tarmproblemer og økt risiko for livsstilssykdommer.

 

Omega-6-fettsyrer og tarmhelse

Tarmen din er hjemmet til trillioner av mikroorganismer som spiller en avgjørende rolle for helsen din. Et rikt mikrobiom bidrar til en sterk tarmbarriere, dempet inflammasjon, god fordøyelse, bedre næringsopptak og forbrenning, stabilt blodsukker og et robust immunforsvar.

 

Men hva kan skje i tarmen når vi spiser for mye omega-6-fettsyrer?

En studie publisert i Scientific Reports viser at linolsyre kan skape metabolsk stress for de gode tarmbakteriene, spesielt Bifidobacterium breve – en viktig bakterie som bidrar i produksjonen av smørsyre (butyrat) – tarmens betennelsesdempende medisin.


Hva er smørsyre (butyrat)?

Som navnet tilsier, finnes det mye smørsyre i melkefett. Det er en kortkjedet fettsyre som fungerer som drivstoff for tarmcellene våre. De henter 80% av energien de trenger fra smørsyre. Det styrker tarmbarrieren, reduserer betennelse og bidrar til et mer balansert immunforsvar. Når omega-6-fettsyrer hemmer veksten av de gode bakteriene som produserer mye smørsyre (butyrat), kan det føre til en svekket tarmbarriere, lekk tarm og inflammasjon.

 

For mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer kan altså:

  • Redusere produksjonen av smørsyre og svekke tarmhelsen

  • Øke betennelse i kroppen

  • Skape ubalanse i forholdet omega-6 : omega-3 i kroppen, noe som kan svekke opptaket og effekten av omega-3-fettsyrer fra maten du spiser

  • Påvirke ATP-produksjonen negativt og svekke forbrenningen og energifølelsen


Hvordan kan du redusere inntaket av omega-6-fettsyrer?

For å beskytte tarmen og stoffskiftet ditt bør du redusere inntaket av ultrabearbeidet mat og raffinerte, omega-6-rike planteoljer.


Her er noen tips til hva du kan gjøre:

  • Velg naturlige fettkilder: Bruk ekstra jomfruelige olivenolje, kokosolje, smør og ghee (klaret smør) i matlagingen i stedet for raffinerte vegetabilske oljer.

  • Spis hele, ubehandlede matvarer: Fokuser på rene proteinkilder, økologiske grønnsaker, fermentert mat og gode fettkilder.

  • Unngå ferdigmat og friterte produkter: Chips, margarin, butikkjøpte dressinger og ultrabearbeidede snacks inneholder ofte store mengder omega-6-fettsyrer.

  • Se etter kvalitetskjøtt: Industrielt oppdrettet kjøtt har ofte høyere innhold av omega-6-fettsyrer på grunn av kraftfôr fra soya og mais. Velg økologisk, gressfôret kjøtt for en bedre fettsyresammensetning.

  • Bedre omega-6/ omega-3-forholdet: øk inntaket av omega-3-fettsyrer dersom det er lavt, samtidig som du reduserer omega-6-fettsyrer, da et forholdstall på 1-2/1 kan bety bedre helse. I dag er forholdet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer gjerne 15-20/1. Ta høykvalitets tran eller omega-3-oljer fra alger, spis mer små feite fisk som ansjos, sardiner, sild og makrell.


Kvinne presser grapefrukt saft over en frisk salat ute i en lavendelåker

Konklusjon: Mindre omega-6-fettsyrer – bedre helse!

Det er på tide å bli bevisst på denne skjulte helseutfordringen. Sukker har lenge vært sett på som den store synderen i vestlig kosthold, men omega-6-fettsyrer kan i store mengder være en like stor – eller enda større – trussel.

 

Ved å begrense inntaket av omega-6-fettsyrer og prioritere et tarmvennlig kosthold, vil du kunne støtte din egen magetarmhelse, styrke immunforsvaret og redusere risikoen for både overvekt og betennelsesrelaterte lidelser.

 

Små grep i hverdagen kan gi store helseeffekter – start i dag!



Referanse:

Skjermbilde 2025-03-03 kl. 12.27.00.png

BEGYNN DIN GØT REISE I DAG

Fra kunn kr. 84/måned

START DIN 7-DAGERS GRATIS PRØVEPERIODE:

4.2 stjerner

på App Store

8.000
Nedlastninger

INSTAGRAM

FACEBOOK

TIK TOK

SOSIALE MEDIER

Meld deg på for gode tilbud, og for å holde deg oppdatert på alt GØT!

NYHETSBREV

Sign up to receive an early bird offer, and all things GØT!

NEWSLETTER

bottom of page